![12](https://web-cafe.ro/wp-content/uploads/2024/12/12-1024x576.jpg)
Șoarecii sunt mici creaturi care la prima vedere par foarte simpatice. Cu ochișorii lor negri și blănița moale, pot stârni reacții diverse. Unii îi găsesc drăgălași, alții se tem de ei, iar pentru alții reprezintă subiecte de studiu. Cu siguranță, dacă îi descoperi în casă, cea mai bună opțiune pentru tine este să apelezi la o firmă de deratizare București. Dacă nu ai probleme cu ei, s-ar putea să găsești cu adevărat fascinant faptul că există o mulțime de familii de astfel de rozătoare.
Șoarecii aparțin familiei Muridae, una dintre cele mai diverse familii de mamifere. Se estimează că există peste 1.000 de specii de șoareci răspândite pe tot globul, adaptate la o varietate de habitate, de la păduri și câmpii la zone montane și chiar deșerturi.
Șoarecii se disting prin câteva caracteristici generale:
- Majoritatea șoarecilor au o lungime a corpului de câțiva centimetri, plus o coadă care poate fi la fel de lungă sau chiar mai lungă decât corpul.
- Blana poate varia în culori și texturi, în funcție de specie și de mediul în care trăiesc.
- Au un bot ascuțit, cu mustăți sensibile care îi ajută să se orienteze în spațiu și să detecteze hrana.
- Au dinți incisivi care cresc continuu, motiv pentru care rod diverse materiale pentru a-i toci.
Șoarecii de casă – Cea mai comună specie
Deși există o multitudine de specii de șoareci, doar câteva dintre acestea se aventurează în locuințele oamenilor. Cel mai comun este șoarecele de casă (Mus musculus). Această specie este originară din Asia Centrală, dar s-a răspândit în întreaga lume, fiind acum prezentă pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.
Este un animal mic, cu o lungime a corpului de aproximativ 7-10 cm și o coadă de lungime similară. Blana sa este de obicei gri-maronie, cu o nuanță mai deschisă pe abdomen. Este un animal nocturn, activ în special noaptea, când caută hrană și explorează teritoriul.
Șoarecele de casă este un omnivor oportunist, hrănindu-se cu o varietate de alimente, inclusiv cereale, semințe, fructe, legume, insecte și chiar resturi alimentare. Este un animal foarte adaptabil, capabil să supraviețuiască într-o varietate de medii, inclusiv în locuințele oamenilor.
Alte specii de șoareci care pot infesta casele:
Pe lângă șoarecele de casă, mai există câteva specii de șoareci care pot infesta locuințele, deși mai rar:
- Șoarecele de câmp (Apodemus sylvaticus). Această specie este mai mare decât șoarecele de casă, având o lungime a corpului de aproximativ 8-11 cm. Blana sa este de obicei maro-roșcat, cu o dungă mai închisă pe spate. Este un animal nocturn, care trăiește în general în zonele rurale, dar poate intra și în locuințe, în special în zonele periurbane.
- Șoarecele de pădure (Apodemus flavicollis). Această specie este similară cu șoarecele de câmp, dar are o pată galbenă pe piept. Este un animal nocturn, care trăiește în general în păduri, dar poate intra și în locuințe, în special în zonele împădurite.
- Șoarecele pitic (Micromys minutus). Această specie este cea mai mică specie de șoarece din Europa, având o lungime a corpului de doar 5-7 cm. Blana sa este de obicei maro-roșcat, cu o nuanță mai deschisă pe abdomen. Șoarecele pitic este un animal nocturn, care trăiește în general în câmpuri și pajiști, dar poate intra și în locuințe, în special în zonele rurale.
Dacă îți place doar să ai informații despre ei, dar nu te încântă ideea de a-i avea în casă, iată cum te asiguri că aceștia stau cât mai departe:
- Curăță regulat casa, în special bucătăria și cămara. Aspiră și șterge podelele, blaturile de lucru și chiuvetele.
- Păstrează alimentele în recipiente etanșe!
- Repară scurgerile de apă și asigură o bună ventilație în încăperi.
- Reparăcrăpăturile și fisurile din pereți, podea și fundație, pentru a împiedica accesul șoarecilor.
- Tunde iarba și vegetația din jurul casei, pentru a reduce adăpostul pentru șoareci.