Evoluția implantologiei dentare a făcut ca, în prezent, tratamentul cu implanturi dentare să fie o metodă foarte eficientă, dar și accesibilă, de înlocuire a dinților pierduți. Tehnologiile moderne fac față cu succes chiar și celor mai dificile situații. Există diverse metode de tratament cu implanturi dentare, fiecare având propriile caracteristici și avantaje, dar, în general, etapele tratamentului sunt similare între ele.
Principalele etape ale tratamentului cu implanturi dentare includ consultația, pregătirea, inserarea implanturilor și instalarea lucrărilor protetice. Este important de menționat că fabricarea și fixarea lucrării permanente se realizează numai după integrarea osoasă completă a implanturilor dentare. Iar, în general, perioada de osteointegrare durează aproximativ 3-6 luni în funcție de complexitatea cazului.
Pentru a reduce durata timpului de tratament, există diverse tehnologii digitale și soluții inovatoare. Printre acestea se numără utilizarea unui computer tomograf modern, a unui scanner intraoral, a sistemelor de recunoaștere a micromobilității implantului atât în perioada de integrare osoasă, cât și înainte de instalarea lucrării protetice, precum și a inteligenței artificiale, care face posibilă determinarea sarcinii asupra implanturilor dentare încă din stadiul chirurgical.
Consultația și diagnosticarea
Primul pas îl reprezintă consultația efectuată de un medic implantolog. În timpul consultației, medicul va efectua o examinare clinică a cavității orale, va stabili starea actuală de sănătate dentară și va întocmi un tablou clinic personal. De asemenea, se vor prescrie proceduri suplimentare de diagnostic, inclusiv tomografie computerizată a maxilarului și scanarea danturii pentru a obține o imagine digitală și un model virtual.
Examinarea radiologică permite obținerea unei reconstrucții tridimensionale pentru recunoașterea patologiilor și a formațiunilor anatomice importante, și ajută la determinarea densității, volumului și calității țesutului osos, care sunt parametrii importanți în stabilirea planului de tratament. Scanarea intraorală face posibilă obținerea unei imagini tridimensionale a cavității bucale și, ulterior, importarea acestor date într-un program de simulare pentru planificare virtuală a tratamentului.
Pe baza datelor obținute în timpul diagnosticului, medicul stabilește tehnica chirurgicală adecvată și o discută cu pacientul. După aprobarea și coordonarea tehnicii, este posibilă trecerea la etapele următoare ale tratamentului.
Pregătirea
Înainte de orice intervenție chirurgicală este necesară pregătirea cavității bucale. Se tratează cariile și gingiile inflamate. De asemenea, este important să se efectueze o igienizare orală profesională. Placa și tartrul sunt factori de risc suplimentari în timpul perioadei de vindecare, astfel încât cavitatea bucală trebuie să fie ideal pregătită și igienizată.
Datele digitale obținute prin CT și scanare intraorală sunt importate într-un program de modelare, unde specialistul poate realiza designul viitoarei lucrări protetice și poate determina poziția implantului în raport cu aceasta și cu structurile osoase. Acest lucru este foarte important, deoarece medicul determină necesitatea augmentării osoase, vede relația dintre structurile osoase în raport cu implantul și poate decide tipul de abordare a intervenției chirurgicale.
Inserarea implanturilor
Implanturile sunt structuri din material biocompatibil, cel mai adesea titan, care sunt inserate în osul maxilarului prin înșurubare. Implanturile înlocuiesc rădăcinile dinților și oferă suport pentru o viitoare coroană sau punte.
Plasarea implanturilor este cea mai importantă parte a tratamentului. Pentru a insera implantul, medicul taie gingia, face un lăcaș acestuia în os, și introduce implantul direct în osul maxilarului cu o mișcare de înșurubare. Acțiunile ulterioare ale medicului depind de tehnica de implantare aleasă. În cazul operației clasice, gingia se suturează sau se plasează un bont de vindecare. În cazul procedurii într-o singură etapă, pe implant este instalată o lucrare protetică temporară.
Operația are loc sub anestezie locală, astfel încât durerea și disconfortul în timpul intervenției sunt absolut excluse.
Perioada de vindecare
Indiferent de tehnica aleasă, va fi nevoie de timp pentru ca implantul să se vindece înainte de a instala o lucrare protetică permanentă.
Succesul tratamentului depinde în primul rând de caracteristicile individuale ale pacientului. De asemenea, succesul este influențat de îngrijirea adecvată a implanturilor instalate și de respectarea recomandărilor medicului stomatolog.
Pentru a asigura o integrare excelentă, este necesar să aveți grijă de cavitatea bucală. În primele zile după intervenție, compresele reci și clătirea blândă a gurii cu o soluție dezinfectantă ajută la reducerea inflamației și a riscului de apariție a infecțiilor. Trebuie să vă spălați bine dinții, având grijă să nu vă răniți zona operată. De asemenea, trebuie să evitați mestecatul pe această parte și să mâncați alimente solide.
Instalarea unei lucrări protetice
După perioada de osteointegrare, medicul descoperă implanturile dentare. Această etapă este foarte importantă, deoarece gingia are o funcție de barieră, de care depind comportamentul implantului și durata de viață a acestuia. După descoperirea implanturilor, pe acestea se plasează niște structuri speciale, numite bonturi de vindecare, care vor conferi gingiei o formă adecvată viitoarei restaurări protetice.
Etapa finală a tratamentului cu implanturi dentare este întotdeauna protezarea. Fabricarea lucrării protetice se realizează folosind tehnologii moderne într-un laborator digital de tehnică dentară. Viitoarea restaurare este creată folosind tehnologia CAD/CAM. Această abordare ne permite să realizăm un design care se potrivește cu toate caracteristicile anatomice ale pacientului și asigură o potrivire fiabilă cu implanturile dentare.