
Transcrierea auto sau inmatricularea unei masini second hand este dintre cele intalnite forme de inmatriculari. Aceasta procedura presupune cumpararea unui autovehicul utilizat de pe teritoriul Romaniei. Masina va trebui sa fie inscrisa la institutia de Taxe si Impozite din tara noastra, inainte de a fi vanduta catre noul proprietar. O mica definitie a transcrierii auto este: procedura de inmatriculare auto pentru vehiculele utilizate, ce au fost inmatriculate pe teritoriul Romaniei. In randurile urmatoare, veti gasi toate informatiile despre acest subiect!
Procedura de transcriere auto este intalnita in 80% din cazurile de inmatriculare din tara noastra. Vom vedea in acest articol cum decurge acest proces si care sunt actele necesare pentru a duce la bun sfarsit acest tip de inmatriculare.
Asadar, procedura de transcriere auto presupune schimbarea proprietarului, asupra unui autovehicul ce a fost inmatriculat in tara noastra. Pentru acest tip inmatriculare auto, va trebui discutam despre cum decurge vanzarea autovehiculului. Tot aici, veti vedea lista de documente pentru fiecare tip de formalitate.
Inmatricularea unei masini second hand in 2024
Transcrierea auto sau inmatricularea unei masini second hand, va avea ca si prim pas vanzarea autovehiculului. Pentru ca aceasta procedura sa functioneze corect, va trebui ca actele de vanzare sa fie construite conform legii.
Cum se vinde o masina second hand pe teritoriul Romaniei?
Un autovehicul se va vinde pe teritoriul tarii noastre prin contract de vanzare cumparare auto sau factura. Fiecare document va trebui completat cu toate datele specificate de autoritatile romane. Contractul de vanzare cumparare auto se va baza pe un format tipizat, ce se semneaza de ambele parti. Acesta va trebui completat cu toate informatiile si va fi documentul de vanzare pentru o persoana fizica. In cazul unei facturi auto, va trebui sa contina urmatoarele date: marca si modelul masinii, capacitatea cilindrica si seria de sasiu. Pe baza acestui act, se va putea comercializa autovehiculul de catre o persoana juridica.
Ce se va face dupa realizarea documentelor de vanzare?
Formalitatea de vanzare auto nu se va finaliza, decat dupa inregistrarea autovehiculului la Directia de Taxe si Impozite Locale. Asadar, dupa realizarea contractului sau a facturii de vanzare, vor urma alte doua proceduri: scoaterea masinii din evidentele fiscale si inregistrarea autovehiculului transcris.
Cum se realizeaza scoaterea autoturismului de la impozit?
Tranzactia auto va continua prin scoaterea masinii din registrele DGITL. Vehiculul este inscris la Directia de Taxe, din raza domiciliului sau sediului dumneavoastra. Pentru a realiza aceasta operatiune, va trebui sa va prezentati cu: carte auto, buletin ( si restul actelor de reprezentare ), factura sau contractul de achizitie.
In functie de forma de lucru a Directiei de Taxe, se mai pot adauga si alte acte auto. Cu toate acestea, avem forma de lucru cu publicul si modalitatea online prin platformele institutiilor.
Daca se vor incarca actele auto prin site-urile entitatilor de la DGITL, nu vor mai fi nevoie de copii. Indiferent de situatie, vor trebui realizate conturi, semnaturi electronice ( pentru firme ), s.a.
Dupa scoaterea masinii de la Taxe si Impozite, va urma celalalta procedura pentru a finaliza tranzactia auto.
Inscrierea vehiculului ce urmeaza a fi transcris la DGITL
Pentru a transcrie sau pentru a inmatricula o masina second hand, va trebui ca aceasta sa fie inregistrata la Directia de Taxe si Impozite. Vehiculul va fi inscris la Directia DGITL de care apartineti. Astfel, daca domiciliul este in sectorul 2 Bucuresti, masina va trebui inregistrata si inmatriculata in Bucuresti sectorul 2. Regulamentul respectiv se aplica atat pentru persoane juridice, cat si pentru cele fizice.
Ce acte am nevoie pentru a transcrie un autoturism ce urmeaza a fi declarat la DGITL?
Dupa cum am mentionat si in randurile de mai sus, inregistrarea vehiculului se va face pe baza unei facturi sau a unui contract de vanzare auto. Aceste documente vor trebui prezentate in original sau in copie. Va conta foarte mult modalitatea de lucru a cetateanului cu instutitia de Taxe. In cazul in care aceasta opereaza prin platforma proprie, va trebui facut un cont online.
In cazul in care veti avea de inscris autoturismul prin ghiseul fizic, vor trebui copii dupa urmatoarele acte: cartea auto, buletinul ( sau alte acte de reprezentare ), certificatul de inmatriculare. Toate aceste documente vor trebui predate la Directia de Taxe, atat in copie, cat si in original. De asemenea, in ceea ce priveste actele de vanzare, ele vor trebui predate catre institutie in 5 exemplare.
Acte aditionale pentru transcrierile auto, cu vehicule cumparate de la persoane juridice
Atunci cand cumparati un autoturism de la o companie, va trebui sa primiti pe langa factura de vanzare ( cu numar Remtii de scoatere din evidenta ) si un certificat fiscal. Acest act va trebui atasat atat la dosarul de inscriere auto, cat si la cel de inmatriculare finala. Certificatul fiscal se elibereaza de Taxe si Impozite, in momentul in care se vinde autovehiculul. Acesta atesta ca firma are zero datorii, la momentul tranzactionarii autoturismului.
Acesta articol este realizat de compania Best-Inmatriculari. Suntem cea mai rapida si informata agentie de inmatriculari auto din Romania, iar site-ul nostru va ofera toate formalitatile din domeniul consultantei in acte auto.
Cum se transcrie un autovehicul ( inmatriculare masina second hand )?
Masina va fi inmatriculata mai departe la Directia de Permise si Inmatriculari. Procedura de transcriere va avea nevoie de asigurare si Itp valid. Asigurarea va fi realizata pe seria de sasiu si va trebui sa fie conceputa in vederea inmatricularii. De asemenea, in lista de documente necesare pentru transcrierea auto va trebui sa aveti si actele primite de la Directia de Taxe si Impozite Locale.
Lista de documente necesara pentru transcrierea unui autovehicul
Actele necesare pentru transcrierea unui autoturism sunt urmatoarele:
- cartea de identitate auto ( in copie si original )
- cerere completata ( formular ce se ridica de la ghiseu )
- certificatul de inmatriculare auto ( talonul )
- copie dupa Asigurarea Auto ( realizata pe seria de sasiu, in vederea inmatricularii )
- declaratia de impunere ( primita de la Directia de Taxe si Impozite )
- factura sau contractul de vanzare ( primit de la Taxe si Impozite )
- actele de reprezentare ( buletin – pentru persoane fizice, buletin, delegatie si copie dupa CUI – pentru entitati )
Acestea sunt documentele necesare pentru o transcriere auto. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la final!