Care este diferența dintre cromatografia ionică de înaltă performanță (HPLC) și cromatografia ionică (IC)? Care sunt capacitățile și limitările fiecărei tehnici? Cunoașterea acestor aspecte poate face de fapt o mare diferență. Fiind o tehnică dovedită, robustă și extrem de versatilă, cromatografia ionică poate ajuta utilizatorii HPLC să-și extindă enorm capacitățile analitice.
HPLC și cromatografia ionică – ce trebuie să știi despre ele?
HPLC este una dintre cele mai puternice tehnici analitice din laboratoarele moderne. De la cercetare la producție la juridic, este utilizat pe scară largă în multe sectoare. Cu toate acestea, există unele limitări inerente.
Compușii ionici și polari reprezintă o provocare. La fel și acizii organici. Mai mult, unii analiți, cum ar fi, de exemplu, fluorura și clorura nu sunt activi în domeniul UV, ceea ce face imposibilă determinarea lor cu un detector UV, tehnica de detecție cel mai frecvent utilizată cu HPLC.
Cromatografia ionică (IC), pe de altă parte, este ideală pentru separarea și detectarea ionilor și a moleculelor polare, atât organice, cât și anorganice. Acest lucru face ca aceasta să fie extensia ideală a HPLC, crescând enorm capacitățile analitice ale laboratorului modern.
În ultimii peste 30 de ani, cromatografia ionică și HPLC a devenit un instrument puternic atât pentru cercetare, cât și pentru analiza de rutină. Laboratoarele din sectoarele farmaceutice, alimentare și de apă, în special, beneficiază nu numai de metoda în sine, ci și de multe tehnici automate de preparare și injectare a probelor. Probele cu o încărcătură mare de particule (de exemplu, apă uzată), probe solide și chiar gazoase pot fi analizate complet automat până la intervalul µg/L cu reproductibilitate superioară.
Depășirea limitărilor HPLC folosind cromatografia ionică
Cromatografia ionică este de obicei capabilă să ofere o soluție atunci când HPLC eșuează. Aceasta permite separarea multor analiți care nu pot fi separați pe coloanele HPLC prin utilizarea schimbului de ioni ca mecanism de separare.
Cromatografia ionică este perfectă pentru separarea și determinarea ionilor și a moleculelor polare, atât anorganice cât și organice.
În plus, analiții care nu absorb lumina UV, cum ar fi clorura și fluorura, pot fi stabiliți prin această procedură datorită detectării conductivității. Prin utilizarea detecției de conductivitate cu suprimare, se poate obține o sensibilitate optimă.
Cromatografia ionică cuprinde o gamă largă de aplicații în analiza alimentelor, apei și produselor farmaceutice. Probele obișnuite variază de la apă uzată puternic poluată la apă ultrapură și apă potabilă și de la probe de mediu până la probe de alimente și băuturi.
IC poate gestiona concentrațiile de analiți foarte variate ale acestor probe, de la intervalul procentual la părți per trilion. Cromatografia ionică include o mare varietate de opțiuni de pregătire a probei, multe dintre acestea putând fi efectuate inline, complet automat. Acestea includ dializa, ultrafiltrarea și diluarea.